Ga terug
walnootolie dressing

Artisjok met Walnootolievinaigrette

José van Mil
Artisjok met dressing
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Bijgerecht, voorgerecht
Keuken Frans, Mediterraan
Porties 4 porties

Equipment

  • grote pan

Ingrediënten
  

  • 4 stuks artisjokken grote
  • 2 partjes citroen
  • 4 eetlepels azijn (zachte, bv balsamico of sherry)
  • ½ eetlepel mosterd
  • 1-3 theelepel suiker
  • 2 eetlepels fijngehakte gemengde groene kruiden vers
  • ½ eetlepel fijngehakte sjalot
  • 2 eetlepels Augustin’s Walnoten gepeld, grof gehakt
  • 12 eetlepels Augustin’s Walnootolie Licht, Regulier, of Intens
  • peper & zout

Instructies
 

  • Was de artisjokken en zet ze in een grote pan met de partjes citroen onder gezouten water. Leg er een te kleine deksel omgekeerd op zodat de artisjokken onder water blijven (het omgekeerde deksel eventueel verzwaren met wat borden).
  • Breng aan de kook en laat de artisjokken op een matig vuur in 40 tot 60 minuten gaar worden. Deze zijn gaar als de bladeren er makkelijk uitgetrokken kunnen worden.
  • Meng ondertussen de azijn met mosterd, suiker, de gehakte groene kruiden, de gehakte, sjalot en de stukjes walnoot.
  • Roer er wat peper & zout en de olie door.
  • Proef en breng op smaak.
  • Laat de gare artisjokken ondersteboven in een vergiet uitlekken. Serveer deze warm of koud met de vinaigrette.
  • Heerlijk dopen en het malse artisjokvlees uit de blaadjes eten.

Notities

Variatie: De artisjokken zijn ook lekker met Olijfolievinaigrette.
 

Selecteer de walnootolie van jouw smaak: Licht, Regulier of Intens. Kies vervolgens de hoeveelheid: 100 of 250 ml. Of een blik van 500 of 1000 ml. Bestel wat gepelde of ongepelde walnoten mee!

Trefwoord artisjok, vinaigrette