• Het persen van Augustin´s Walnootolie
    Augustin´s Walnootolie is puur-en-alleen koudgeperst uit 100% biologische walnoten. (videobeeld)

Walnootolie

Goede walnootolie is kostbaar

Walnootolie is er in vele kwaliteiten, maar goede walnootolie is amper verkrijgbaar in Nederland. Goedkope walnootolie is óf erg vlak (‘neutraal’) van smaak, óf heeft onaangenaam scherpe tonen. Een bittere smaak wordt vaak veroorzaakt door onzuiverheden tijdens het persen. Verkeerd bewaarde, of te oude walnootolie krijgt een penetrante bijsmaak. Door de wijze waarop goede walnootolie wordt geproduceerd, is het altijd een vrij kostbare olie. Maar draai het niet om: kostbare olie hoeft nog niet goed te zijn.

Wat goede walnootolie is, wordt bepaald door de gebruikte noten, door het productieproces en door de bewaring. Alleen de duurdere walnootoliën zijn vergelijkbaar in smaak. Wat dan lékker is, is een kwestie van de juiste toepassing (olie-spijscombinaties) en van persoonlijke smaak. Vandaar dat Augustin’s walnootolie aanbiedt in de drie smaakvarianten Licht, Regulier en Intens. Dit is de weg die Augustin’s Amsterdam walnootolie aflegt, ‘van Boer tot Bord’, in drie etappes:

Bekijk het productieproces van Augustin´s Amsterdam walnootolie in deze video:
 

Onze noten

• We gebruiken de beste notensoort, de Juglans regia, in de variëteit Franquette.
• Onze noten groeien in het gematigde klimaat van de Franse Périgord Vert, waar het klimaat en de bodem – ‘de terroir’ – optimaal zijn voor walnoten.
• Daar betrekken we ze van de biologische walnootboomgaard ‘La Fontenelle’, waar ze geheel natuurlijk groeien en rijpen.
• Bij het schudden van de bomen en het rapen, worden de walnoten ontdaan van hun groene bolster.
• De walnoten-in-dop worden gewassen en enkele weken gedroogd.

Het productieproces

• Daarna vervoeren we ze naar een hoogwaardige olieperserij in Nederland, waar ze binnen enkele dagen worden gedopt en gelijk koud en zonder toevoegingen (‘ongeraffineerd’) tot olie worden geperst.
• De noten worden machinaal gekraakt, met de hand geselecteerd op onzuiverheden en ontdaan van de resten van de binnenschil.
• De Lichte smaakvariëteit verkrijgen we door de noten vóór de koude persing ongeroosterd te laten (‘raw food’).
• De smaakvariëteiten Regulier en Intens worden licht of wat langer geroosterd op een dikke RVS-plaat.
• De RVS-plaat wordt gelijkmatig verwarmd door gasbranders.

Bewaring

• De ongezeefde walnootolie wordt in onze klimaat-beheerste opslag koel (max. 7°C) en donker bewaard.
• De bestellingen worden gebotteld in donkere flesjes of in blikken.
• Koel en donker, in de koelkast bewaard, is de verpakte walnootolie tot twaalf maanden houdbaar.

Koken & Genieten

Walnootolie is geelgroen van kleur en heeft een zachte, uitgesproken nootachtige smaak. Deze kwaliteitsnotenolie is heerlijk:
• om brood in te dopen
• over salades, met walnoot en kip, of met geroosterde geitenkaas
• door vinaigrettes, met 3/4e walnootolie Regulier of Intens en 1/4e balsamicoazijn of ingekookt sinaasappelsap
• door mayonaises, met 1/4e walnootolie Regulier of Intens en 3/4e neutrale olie (maïs-, zonnebloem, of rijstolie)
• over pasta’s, met grana panado of gorgonzola, en spinazie
• door stoof- en stampotten
• over vlees, vis, wortel- en knolgroenten, en aardappelen (vlak voor het opdienen)

Gezondheid

Deze 100% koudgeperste olie van biologische Franse walnoten (Juglans regia ´Franquette´) uit de Dordogne (Périgord Vert), heeft een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde omega‑3‑ en omega‑6-vetzuren. Omega‑3 is goed voor de hersenen. Omega‑6 heeft een positieve uitwerking op de cholesterolwaarden in het bloed en is daarmee goed voor hart en bloedvaten.

Voedingswaarde per 100 gram

Meervoudig onverzadigde vetzuren, 70 gram, waarvan:
• alfa-linoleenzuur (omega-3-vetzuur) 12 gram
• linolzuur (omega-6-vetzuur) 58 gram
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren, 20 gram, waarvan:
• oliezuur (omega-9-vetzuur) 20 gram
Verzadigde vetzuren, 10 gram, waarvan:
• palmitinezuur 7 gram
• stearinezuur 3 gram
Energie 900 Kcal. / 3762 KJ

Allergie-informatie: 
Ongeschikt voor mensen met notenallergie.
Gebruiksinformatie: 
Ongeschikt voor bakken en braden: de olie verbrandt al bij 150°C.
Bewaaradvies: 
Donker en koel bewaren (7°C). Houdbaar tot 12 maanden na aanschaf.


Walnootolie bestellen

Vraag een kosteloos proefmonster aan in onze webwinkel, bestaande uit drie pipetten met onze ongeroosterde, kort geroosterde en langer geroosterde walnootoliën, in de smaken ´licht´, ´regulier´ en ´intens´. Of bestel direct onze schenkflessen van 100 en 250 milliliter, of onze schenkblikken van 500 en 1000 milliliter. Combineer de walnootolie met bakjes gepelde noten (200 g) of kilozakken ongepelde noten uit de bioboomgaard ´La Fontenelle´ in de Franse Périgord Vert, voor ongekende en harmonieuze menucombinaties (zie ´Koken met Walnootolie´).
 
Bestellen