
Walnootolie mayonaise
Equipment
- staafmixer met hoge beker, handmixer of garde
Ingrediënten
- 1 biologisch ei
- paar druppels zachte azijn bijvoorbeeld sherry-, rijst- of balsamico-azijn en/of citroensap
- 1½ theelepel gladde Franse mosterd
- 1½ el suiker
- peper & zout
- 200 ml zonnebloemolie
- 50 ml Augustin’s Walnootolie Licht, Regulier of Intens
Instructies
- Snelle methode:
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Breek het ei boven de hoge staafmixerbeker. Doe er een paar druppels azijn en/of citroensap, mosterd, suiker en royaal peper en zout bij. Schenk de olie erbij.
- Plaats de staafmixer op de bodem in de beker. Zet hem aan en houdt de staafmixer eerst even op de bodem, zodat daar alles goed kan mengen en je de eerste mayonaise ziet ontstaan. Trek de staafmixer nu heel langzaam omhoog en ga telkens pas verder als er weer nieuwe mayonaise is ontstaan. Ga als de mayonaise helemaal is gemengd eventueel nog een paar keer met de staafmixer op en neer om de mayonaise wat dikker te maken. Om de mayonaise dunner te maken kun je er een beetje koud water doorroeren.
- Proef en voeg naar smaak extra druppels azijn of citroensap, wat mosterd, en peper & zout toe.
- Langzame methode:
- Als hierboven, alleen het toevoegen van de olie is anders: Meng alles met de handmixer of garde door elkaar.
- Voeg de olie eerst druppel voor druppel en later beetje bij beetje aan het eimengsel toe. Voeg de volgende olie pas toe als de vorige hoeveelheid goed is opgenomen.
Notities
Sinaasappelmayonaise
Maak sinaasappelmayonaise door sinaasappelsap van een sinaasappel tot de helft in te koken en daarvan 3-4 el door de Walnootmayonaise te roeren. Tip: Walnootmayonaise is ook heerlijk bij:friet (ook van zoete aardappel!), gepofte groenten, rauwkost, op een clubsandwich met kip en bacon, in salades, bij gekookte of gegrilleerde, groene asperges en bij carpaccio.