
Eendenborst met kruidnagel, bietjesjus, blauwe bessen, frambozen en Walnootolie
Equipment
- Vlijmscherp glad mes
Ingrediënten
- 350 gram Eendenborstfilet -s met vel
- 10 kruidnagels
- peper & zout
- 4 takjes tijm
- 3 el blauwe bessen
- 3 el frambozen
- 125 ml rode-bietenkookvocht
- 4 el crèma di balsamico zoete, dikke balsamico
- 4 eetlepels Augustin’s Walnootolie Licht, Regulier of Intens
- Aardappelpuree met Walnootolie* (zie recept onderaan)
Instructies
- Laat de eend op kamertemperatuur komen. Haal de tijmblaadjes los van de takjes. Snijd het vel van de eendenborstfilet met een vlijmscherp glad mes, schuin overdwars in, tot net boven het vlees. Dep de filet (-s) aan beide kanten goed droog met keukenpapier. Prik met behulp van het mes, hier en daar een kruidnagel diep door het vel, in het vlees. Bestrooi de filets aan beide kanten met peper & zout.
- Zet een koekenpan waarin de filets goed naast elkaar passen op een hoog vuur en smelt er boter in. Leg de filet(-s) met het vel naar beneden in de pan en bak ze 17 tot 19 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees en hoe rood of rosé ze mogen worden. Hoe dikker hoe langer, hoe roder hoe korter. Draai de filets ongeveer elke 3 minuten om, zet het vuur na de tweede kering iets lager en voeg de tijm toe.
- Haal gebraden eendenvlees uit de pan en verpak het losjes in aluminiumfolie. Bedek met een paar schone dikke theedoeken en laat 10 minuten rusten.
- Voeg het fruit toe aan het braadvocht in de pan. Omschudden en dan het bietenvocht en de crèma di balsamico toevoegen. Breng aan de kook. Zet het vuur heel laag.
- Roer 4 el Walnootolie door de jus. Verdeel de puree over de hete borden. Snijd de eendfilet (-s) in dikke plakken en leg ze op de puree. Besprenkel de eend met wat Walnootolie en schep de jus en het fruit erover.
Notities
* Aardappelpuree met Walnootolie
Stamp gegaarde aardappelen heel fijn, of druk ze door een zeef of pureeknijper.Klop er een ei en per kg 50- 100 ml Augustijns Walnootolie Licht, Regulier of Intens door.
Breng op smaak met peper & zout.