Koken met Walnootolie

Intensiteiten, herkomst en productie

Biologische walnootolie van Augustin’s Amsterdam is er in drie oplopende smaken en intensiteiten, van Licht naar Regulier tot Intens. Enkelvoudige herkomst (‘single origin’): onze walnootoliën produceren we van noten uit de bioboomgaard ‘La Fontenelle’ in de Franse Périgord Vert. Ze worden gekraakt, geroosterd en koudgeperst in Nederland. De vaten worden klimaatbeheerst bewaard en op bestelling gebotteld in Amsterdam. Kleinere flessen en grotere blikken leveren we rechtstreeks of indirect aan de chef-kok. De walnootoliën van Augustin’s Amsterdam zijn 100% natuurlijk en worden ambachtelijk bereid van ongeroosterde (‘raw food’), lichtgeroosterde of intens-geroosterde walnoten.


Olie-spijscombinaties met de drie intensiteiten Augustin’s Amsterdam Walnootolie Licht, Regulier en Intens

Licht (ongeroosterd)

Rauw geperst uit ongeroosterde noten. Een pure, mild-neutrale, zachte olie. Hartstikke gezonde ‘raw food’.
• Voor het dressen van salades, warme groenten, wortelen en knollen, zoals peultjes, doperwtjes, boontjes, spinazie, aardappel, maïs (-kolven), witte asperges en avocado.

Regulier (lichtgeroosterd)

Geperst uit noten die wat korter op een lagere temperatuur zijn geroosterd. Een zachte olie met een milde, natuurlijke notensmaak.
• Ook geschikt voor het dressen van groene asperges, soepen, pasta, risotto; gepocheerde of gestoomde vis, kip, of kalfsvlees; en rijp, zoet fruit.

Intens (intens-geroosterd)

Geperst uit noten die wat langer op een hogere temperatuur zijn geroosterd. Een uitgesprokener olie met een diepere, intense, maar nog altijd natuurlijke notensmaak.
• Ook geschikt voor het dressen van witlof, (geroosterde) knolselderij, bloemkool (puree), (gepofte) bietjes; knolletjes als (geroosterde) wortelen, spruitjes, zoete aardappel (topcombi!), schorseneren, pastinaak, pompoen en prei; jonge, rauwe tuinbonen met oude kaas; en sorbetijs van zoete vruchten.

Walnootolie bestellen

Vraag een kosteloos proefmonster aan in onze webwinkel, bestaande uit drie pipetten met onze ongeroosterde, kort geroosterde en langer geroosterde walnootoliën, in de smaken ‘licht’, ‘regulier’ en ‘intens’. Of bestel direct onze schenkflessen van 100 en 250 milliliter, of onze schenkblikken van 500 en 1000 milliliter. Combineer de walnootolie met bakjes gepelde noten (200 g) of kilozakken ongepelde noten uit de bioboomgaard ‘La Fontenelle’ in de Franse Périgord Vert, voor ongekende en harmonieuze menucombinaties (zie bovenstaande olie-spijscombinaties).

Bestellen

Lekker voor thuis

Kabeljauwfilets op z´n Italiaans

Ingrediënten (voor 4 personen)

25 g roomboter
50 g broodkruim
25 g fijngehakte walnoten
de geraspte schil en het sap van 2 citroenen
de blaadjes van 2 takjes rozemarijn
2 el fijngehakte peterselie
4 kabeljauwfilets á 150 g
1 teentje knoflook, geperst
4 el Augustin´s Amsterdam Walnootolie ´Intens´
1 kleine rode peper, fijngesneden
sla, als bijgerecht
roseval aardappelen, als bijgerecht

1 Smelt de boter in een koekenpan
2 Haal de pan van het vuur en voeg de walnoten, het broodkruim, het rasp en het sap van één citroen, de helft van de rozemarijn en de helft van de peterselie toe.
3 Wrijf de bovenkant van de filets in met het broodkruimmengsel. Leg de kabeljauwfilets in een ondiepe braadslee, bekleed met folie.
4 Bak de filets ca. 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
5 Maak een vinaigrette van de overige ingrediënten. Meng de knoflook, het citroenrasp en -sap, de kruiden en de peper in een kom. Klop de 4 eetlepels Augustin´s Amsterdam Walnootolie ´Intens´ erdoor en meng alles goed.
6 Leg de kabeljauwfilets op warme borden, en besprenkel deze met de vinaigrette.
7 Serveer met de sla en roseval-aardappelen.

Augustin´s Amsterdam

Kabeljauw met korst van broodkruim en walnoot, geserveerd met een vinaigrette van walnootolie.