Koken met Walnootolie
Intensiteiten, herkomst en productie
Biologische walnootolie van Augustin’s Amsterdam is er in drie oplopende smaken en intensiteiten, van Licht naar Regulier tot Intens. Enkelvoudige herkomst (‘single origin’): onze walnootoliën produceren we van noten uit de bioboomgaard ‘La Fontenelle’ in de Franse Périgord Vert. Ze worden gekraakt, geroosterd en koudgeperst in Nederland. De vaten worden klimaatbeheerst bewaard en op bestelling gebotteld in Amsterdam. Kleinere flessen en grotere blikken leveren we rechtstreeks of indirect aan de chef-kok. De walnootoliën van Augustin’s Amsterdam zijn 100% natuurlijk en worden ambachtelijk bereid van ongeroosterde (‘raw food’), lichtgeroosterde of intens-geroosterde walnoten.
Suggesties met onze walnootolie
Dopen & Proeven
De walnootoliën van Augustin’s zijn uiterst geschikt als delicate tafelolie om te dopen met grof maïsbrood (voor het zoetje) en stevig volkorenbrood, in combinatie met Maldon-zeezoutvlokken (voor het mondgevoel). Breid die smaaksensatie en klantervaring uit tot een proeverij met de drie oliën naast elkaar!
Gezond
Walnootolie van Augustin’s Amsterdam is ook wat betreft samenstelling gezond, want deze bevat maar liefst 58% linolzuur (meervoudig onverzadigd vetzuur, omega-6); 12% alfa-linoleenzuur (meervoudig onverzadigd vetzuur, omega-3); 20% oliezuur (enkelvoudig onverzadigd vetzuur, omega-9); en slechts 10% verzadigde vetzuren.
Gebruiksadviezen
Walnootolie valt in smaak weg bij zuurdere gerechten en hapjes. Vinaigrettes vragen om het zachtzuur van bijvoorbeeld ten hoogste een kwart balsamicoazijn of ingekookt sinaasappelsap. Serveren bij kamertemperatuur laat de smaak beter vrijkomen. Lauwwarm verwarmen mag, mits vlak voor het opdienen. Walnootolie is ongeschikt voor verhitting en verbrandt al bij 150°C. Verhit gerechten eventueel in een neutrale olie als maïs- of zonnebloemolie en maak vervolgens af met walnootolie. Koel (7°C) en donker bewaren. De walnootolie blijft in de gesloten verpakking een jaar op smaak. Zuurstof is de vijand van de (meervoudig) onverzadigde vetzuren (omega-3,6,9) waar walnootolie rijk aan is. Na openen blijft de walnootolie nog 3 tot 6 maanden op smaak. Wijs gasten op de ongeschiktheid bij notenallergie.
Olie-spijscombinaties met de drie intensiteiten Augustin’s Amsterdam Walnootolie Licht, Regulier en Intens
Licht (ongeroosterd)
• Voor het dressen van salades, warme groenten, wortelen en knollen, zoals peultjes, doperwtjes, boontjes, spinazie, aardappel, maïs (-kolven), witte asperges en avocado.
Regulier (lichtgeroosterd)
• Ook geschikt voor het dressen van groene asperges, soepen, pasta, risotto; gepocheerde of gestoomde vis, kip, of kalfsvlees; en rijp, zoet fruit.
Intens (intens-geroosterd)
• Ook geschikt voor het dressen van witlof, (geroosterde) knolselderij, bloemkool (puree), (gepofte) bietjes; knolletjes als (geroosterde) wortelen, spruitjes, zoete aardappel (topcombi!), schorseneren, pastinaak, pompoen en prei; jonge, rauwe tuinbonen met oude kaas; en sorbetijs van zoete vruchten.
Walnootolie bestellen
Vraag een kosteloos proefmonster aan in onze webwinkel, bestaande uit drie pipetten met onze ongeroosterde, kort geroosterde en langer geroosterde walnootoliën, in de smaken ‘licht’, ‘regulier’ en ‘intens’. Of bestel direct onze schenkflessen van 100 en 250 milliliter, of onze schenkblikken van 500 en 1000 milliliter. Combineer de walnootolie met bakjes gepelde noten (200 g) of kilozakken ongepelde noten uit de bioboomgaard ‘La Fontenelle’ in de Franse Périgord Vert, voor ongekende en harmonieuze menucombinaties (zie bovenstaande olie-spijscombinaties).
Bestellen