• Augustin's organische olijfolie uit Kreta
  Augustin's organische olijfolie uit Kreta

Olijfolie uit Griekenland

Onze Griekse olijfolie

Augustin’s Amsterdam Griekse Olijfolie is een ongeraffineerde olijfolie van enkelvoudige organische oorsprong, uit eerste, koude, mechanische persing. De olijven voor Augustin’s Griekse Olijfolie worden geoogst op het Griekse eiland Kreta, in de boomgaarden van Kalamafka, nabij Ierapetra (zie deze link voor documentatie). Goede olijfolie moet onmiddellijk na de oogst worden geperst en donker en koel worden bewaard. Augustin’s Griekse Olijfolie wordt vervolgens in Amsterdam gebotteld in blikken van 1000 en 500 ml en in donkere flesjes van 250 en 100 ml.

Gezondheid

Deze 100% koudgeperste olie van biologische Griekse olijven uit Kalamafka op het Griekse Kreta, heeft een hoog gehalte aan enkel- en meervoudig onverzadigde omega‑3‑ en omega‑6-vetzuren en is rijk aan vitamine E. Omega‑3 is goed voor de hersenen. Omega‑6 heeft een positieve uitwerking op de cholesterolwaarden in het bloed en is daarmee goed voor hart en bloedvaten. Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E is ook belangrijk bij het regelen van de stofwisseling in de cel. 

Kalamafka, Kreta, Griekenland

Kalamafka is een dorp in het Lassithi gedeelte van het eiland Kreta, op zo’n 15 kilometer afstand van Ierapetra. Er wonen ongeveer 600 mensen. Het ligt op de route Istro (noorden) – Prina – Kalamafka – Anatoli – Gra Ligia (zuiden). Kalamafka ligt op 450 meter hoogte in een vallei aan de voet van het Dikti gebergte. De omgeving van het dorp staat bekend om zijn natuurschoon en zijn prachtige rotsformaties, zoals in de nabijgelegen Havgas kloof. De begroeiing is er weelderig door de bronnen in de omgeving en de rotsen zijn er dikwijls glad en bijzonder om aan te zien.

Koken & Genieten

Augustin’s kwaliteitsolijfolie is een sublieme smaakmaker:

 • als aromatische tafelolijfolie om te dopen met brood
 • perfect voor de bereiding van bruschetta en crostini
 • bijzondere olijfolie om te sprenkelen over enkelvoudige salades, gemengde salades, Griekse salade met feta, rucola (oftewel ‘notensla’), tomatensalade, salade Caprese, dolmades, rauwkost, avocado, inktvissalade en garnalensalade
 • heel fijn over traditionele carpaccio als zalmcarpaccio en bietencarpaccio, champignoncarpaccio en carpaccio van fruit (meloen, aardbei en sinaasappel)
  perfecte basis voor vinaigrette
 • mooi van smaak door mayonaise, skordalia (Griekse knoflookpuree), fava (Griekse gele-spliterwtenpuree), tzatziki, Caesar-dressing, tomatensalsa, verse tomatenketchup en andere koude sauzen
 • ideaal over gekoelde en warme soepen
 • heel mooie olijfolie voor het dressen van pasta’s en risotto (zeker ook in combinatie met Parmezaanse kaas, gorgonzola of geitenkaas)
 • voor een fijne ´finishing touch´ door de olijfolie vlak voor het serveren toe te voegen aan stoofschotels, stamppotten, aardappel en groentepuree en vlees- of tomatensaus
 • heerlijk over pizza’s, tajines en labneh
 • mooie olijfolie voor het dressen van geroosterd lamsvlees, biefstuk en kip, vis, gamba’s, wortel- en knolgroenten, pompoen, groene groenten en aardappelbereidingen
 • uitstekende olijfolie voor het maken van kruidenolie, getrokken met aromatische, verse kruiden en knoflook

Onze Griekse olijfolie heeft een zeer lage zuurgraad van 0,3%. Deze milde olie is geelgroen van kleur en heeft een duidelijk pepertje in de nasmaak.

Augustins Biologische Olijfolie

Onze Griekse olijfolie

Voedingswaarde per 100 ml 91,6 g.

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: 72,2 g.
waarvan:
oliezuur (omega-9-vetzuur) 72,2 g.
Verzadigde vetzuren 12,6 g.
waarvan:
palmitinezuur 7,5 g.
stearinezuur 5,1 g.
Meervoudig onverzadigde vetzuren 6,8 g.
waarvan:
alfa-linoleenzuur (omega-3-vetzuur) 1,3 g.
linolzuur (omega-6-vetzuur) 5,5 g.
Vitaminen
vitamine E (43% a.i.) 5,1 mg
pro-vitamine A (bèta-caroteen) 25 µg
vitamine A (retinol act equivalent) 2 µg
Energie 824 Kcal. / 3450 KJ
Zuurgraad 0,3%

Herkomst: Kalamafka, Ierapetra, Kreta, Griekenland.
Allergie-informatie: Deze olie wordt verwerkt in een bedrijf waar ook noten worden verwerkt.
Gebruiksinformatie: Ongeschikt voor bakken en braden – ongeraffineerde olijfolie heeft een walmpunt van slechts 160°C.
Bewaaradvies: Donker en koel bewaren (7°C). In gesloten verpakking op smaak tot 12 maanden na aanschaf.

Bestellen