Elsevier´s Bram Hahn over Augustin´s walnootolie

´Walnootolie´ – Elsevier, Bram Hahn, 27 april 2019

De statuur van de walnoot in sommige delen van Frankrijk blijkt alleen al uit de naam die hij daar draagt: simpelweg noix. De term voor noten in het algemeen is fruits à coque.

Zoals honderden andere agrarische producten waar de Fransen trots op zijn – uien uit de Cevennen, knoflook uit de Lautrec, wulken uit Bretagne – draagt de walnoot een kwaliteitskeurmerk. Er is een zogeheten appellation d´origine contrôlée (AOC, herkomstbescherming) voor walnoten uit de Grenoble en die van de Périgord.

De olie die van die Périgord-walnoten wordt gemaakt, heeft sinds maart dit jaar ook een AOC. Maar of dat stempel ook betekent dat die walnootolie de beste is? Uitgerekend een Nederlander heeft daar een andere kijk op.

Kees Augustijn, bioloog, komt al jaren in de streek Périgord Vert en heeft daar een boer als buur. Van hem hoorde hij dat de koper van zijn walnootoogst het dat jaar af liet weten. ´Eigenlijk is er maar één partij die alle noten uit het gebied koopt, dus die boeren zijn daarvan veel te afhankelijk. Dat ze nu een AOC hebben, is geen toeval. De boeren hebben daarvoor geijverd om meer aandacht voor hun product te genereren.´

Augustijn kocht de oogst op met het idee er olie van te gaan persen, maar moest zich daarin eerst flink verdiepen. Hij deed navraag bij Franse persers, maar kreeg al snel het idee dat hun methoden dan misschien wel authentiek waren, maar niet het beste resultaat opleverden. ´Er zaten gewoon foutjes in hun productieproces, maar zie een Franse vakman maar eens op andere gedachten te brengen.´

Augustijn besloot daarom dat hij de Franse, biologische noten beter in Nederland kon verwerken. Dat gebeurt nu in Zoelen bij het bedrijf Mobipers, waar klanten hun fruit of noten kunnen laten persen.

Onder de merknaam Augustin´s brengt Augustijn van de oogst van 2018 drie varianten uit: Licht, Regulier en Intens. Voor de mildste variant worden de noten alleen gedroogd en gekraakt, ontdaan van het vliesje en vervolgens koud geperst. Voor de andere twee soorten worden de noten heel licht of iets warmer geroosterd, zodat de olie donkerder wordt en steviger van smaak.

Eén liter kost in de webwinkel 48 euro, maar je hebt er weinig van nodig. Met een flesje van 250 milliliter voor 16 euro kunt u even vooruit. Smaakt fantastisch over geroosterde groenten.