Recepten

alle recepten


Lichte Walnootolie – puur of als vinaigrette

Augustin's Amsterdam walnootolie recepten

Augustin’s Amsterdam Walnootolie – LICHT is een olie die is geperst uit ongeroosterde walnoten (raw food). Het is een puur biologische, zachte olie. De subtiele smaak met fijne walnoottonen is heerlijk voor het dressen van onder andere:

• salades
• warme groente zoals, wortelen en knollen (ook bontgekleurde bietjes)
• peultjes
• sperziebonen
• doperwtjes
• spinazie
• aardappelen
• maïs
• witte asperges
• venkel
• rijpe tomaten
• avocado

Deze Walnootolie kan puur over groenten worden gedruppeld. Hij is ook heerlijk in een vinaigrette aangemaakt met zachtzuur vruchtensap, groene kruiden en eventueel wat mosterd. Eén deel sap, of een milde azijn, vermengd met drie delen Walnootolie is perfect.
alle recepten


Walnootolie Regulier – als vinaigrette of voor het dressen

Augustin's Amsterdam recepten met walnootolie regulier

Augustin’s Amsterdam Walnootnolie – REGULIER is een olie die is geperst uit licht geroosterde walnoten. Het is een puur natuurlijke, milde olie, gebalanceerd van smaak en met mooie walnoottonen. Deze INTENSiteit is bij uitstek geschikt voor een lekkere vinaigrette, in combinatie met een lichtzuur vruchtensap of milde azijn, wat mosterd en verse groene kruiden. Eén deel sap, of milde azijn, vermengd met drie delen olie is een mooie verhouding. Ook voor het dressen van de meeste groenten zoals:

• witte en groene asperges
• broccoli
• bloemkool
• boontjes
• paddenstoelen
• topinamboer
• artisjokken
• soepen
• pasta
• risotto
• gepocheerde of gestoomde vis
• kip
• kalfsvlees
• rijp, zoet fruit

alle recepten


Walnootolie Intens – voor het dressen of als vinaigrette

 

recpeten met Walnootolie intens

Augustin’s Amsterdam Walnootnolie – INTENS is een olie die is geperst uit wat langer geroosterde walnoten. Deze natuurlijke, karaktervolle olie heeft een mooie, diepe walnootsmaak. Dankzij zijn INTENSe smaak, is deze olie goed te combineren met uitgesproken ingrediënten en voor het dressen van:

• zoete aardappel (topcombi!)
• witlof en radicchio
• (geroosterde) knolselderij
• bloemkool
• broccoli
• wortelen
• (gepofte of gekookte) bietjes
• spruitjes
• schorseneren
• pastinaak
• pompoen
• maïskolven
• prei
• bleekselderij
• jonge, rauwe tuinbonen met oude kaas
• zoete rijpe vruchten
• sorbetijs (heel verrassend!)
• geroosterd vlees
• walnoten- of paddenstoelenrisotto
• een vinaigrette van deze Walnootolie – INTENS (van één deel vruchtensap, of een milde azijn) vermengd met drie delen olie) is heerlijk bij een salade van geroosterde of gepofte groenten en bij zacht gegaarde prei.

alle recepten


Tafelolie van Walnoot

Augustin's Amsterdam Walnootolie

Tafelolie om brood te dopen, is altijd een heerlijk begin van de maaltijd. Verras gasten met Augustin’s Walnootolie INTENS als tafelolie. Dat is zó lekker dat het direct de tongen losmaakt! Ook de LICHTe en REGULIERe oliën zijn heerlijk om te dippen. Leuk om ze alle drie neer te zetten en naast elkaar te laten proeven. Geef er grof maïsbrood, stevig volkorenbrood of rauwkost en Maldon zoutvlokken (geroemd vanwege zijn vlokstructuur) of ander grof zeezout bij.
alle recepten

 


Walnootoliemayonaise

Voor 1/4 liter Walnootoliemayonaise
• 1 biologisch ei
• paar druppels zachte azijn (bijvoorbeeld sherry-, rijst- of balsamico-azijn) en/of citroensap
• ca. 1½ tl gladde Franse mosterd
• 1½ el suiker
• peper & zout
• 200 ml zonnebloemolie
• 50 ml Augustin’s Walnootolie (LICHT, REGULIER, of INTENS)
Benodigd: staafmixer met hoge beker, handmixer of garde

Snelle methode met staafmixer:

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Breek het ei boven de hoge staafmixerbeker. Doe er een paar druppels azijn en/of citroensap, mosterd, suiker en royaal peper en zout bij. Schenk de olie erbij.
  • Plaats de staafmixer op de bodem in de beker. Zet hem aan en houdt de staafmixer eerst even op de bodem, zodat daar alles goed kan mengen en je de eerste mayonaise ziet ontstaan. Trek de staafmixer nu heel langzaam omhoog en ga telkens pas verder als er weer nieuwe mayonaise is ontstaan. Ga als de mayonaise helemaal is gemengd eventueel nog een paar keer met de staafmixer op en neer om de mayonaise wat dikker te maken. Om de mayonaise dunner te maken kun je er een beetje koud water doorroeren.
  • Proef en voeg naar smaak extra druppels azijn of citroensap, wat mosterd, en peper & zout toe.

Langzame methode met handmixer of garde:

  • Als hierboven, alleen het toevoegen van de olie is anders.
  • Meng alles met de handmixer of garde door elkaar. Voeg de olie eerst druppel voor druppel en later beetje bij beetje aan het eimengsel toe. Voeg de volgende olie pas toe als de vorige hoeveelheid goed is opgenomen.
  • Verder als hierboven.

alle recepten

Walnootolie mayonaise Augustin's Amsterdam

Gegrilleerde wortelen met Walnootolie en yoghurt

Voorgerecht of deel van het hoofdgerecht, 4 porties

recept voor gegrilleerde wortelen met walnootolie

• 200 ml dikke Griekse yoghurt
• Augustin’s Walnootolie LICHT, REGULIER, of INTENS
• grof zeezout
• 24 dunne wortelen (oranje of bontgekleurde)
• grof gemalen zwarte peper
• wat grof gehakte verse peterselie of wortelgroen

  • Meng 2 tl zout door de yoghurt; verdeel die over 4 schaaltjes; en schenk er een beetje Walnootolie over.
  • Schil de wortelen en halveer ze over de lengte.
  • Grilleer de wortelen in een gloeiendhete grilleerpan, of op een grilleerplaat, of op de barbecue in 5-10 minuten lichtbruin en gaar. Grilleertijd varieert afhankelijk van de dikte van de wortelen en of je ze een beetje stevig of juist heel gaar wilt hebben. Regelmatig keren.
  • Verdeel de wortelen over 4 borden of eetplankjes. Dres ze met wat Walnootolie en maal er wat peper & zout over. Bestrooi ze met de peterselie of het wortelgroen. Geef de yoghurt met Walnootolie erbij.

Tip: Gegrilleerde wortelen zijn ook heerlijk met Walnootoliemayonaise, of Olijfoliemayonaise of Olijfolie!

Dit gerecht is vegetarisch!

alle recepten


Gegrilleerde asperges met Walnootolie

Voorgerecht of deel van het hoofdgerecht, 4 porties

Recepten met walnootolie

• 24 groene of witte asperges
• Augustin’s Walnootolie LICHT, REGULIER, of INTENS
• grof gemalen zwarte peper
• grof zeezout

  • Snijd de houtige onderkanten van de asperges. Schil witte asperges.
  • Grilleer de asperges in een gloeiendhete grilleerpan, of op een grilleerplaat, of op de barbecue in 5-10 minuten lichtbruin en gaar. Grilleertijd varieert afhankelijk van de dikte van de asperges en of je ze een beetje stevig of juist heel gaar wilt hebben. Regelmatig keren.
  • Leg de asperges op de borden. Dressen met wat Walnootolie. Maal er wat peper & zout over.

Tip: Gegrilleerde asperges zijn ook heerlijk met Walnootoliemayonaise!

Dit gerecht is vegetarisch!

alle recepten


Eendenborst met kruidnagel, bietjesjus, blauwe bessen, frambozen en Walnootolie

Hoofdgerecht, 2 porties

Recept met Walnootolie

• ca. 350 g eendenborstfilet (-s) met vel
• 10 kruidnagels
• peper & zout
• 4 takjes tijm
• 3 el blauwe bessen
• 3 el frambozen
• 125 ml rode-bietenkookvocht
• 4 el crèma di balsamico (zoete, dikke balsamico)
• Augustin’s Walnootolie REGULIER of INTENS
• Aardappelpuree met Walnootolie*
• Benodigd: Vlijmscherp glad mes

  • Laat de eend op kamertemperatuur komen. Haal de tijmblaadjes los van de takjes. Snijd het vel van de eendenborstfilet met een vlijmscherp glad mes, schuin overdwars in, tot net boven het vlees. Dep de filet (-s) aan beide kanten goed droog met keukenpapier. Prik met behulp van het mes, hier en daar een kruidnagel diep door het vel, in het vlees. Bestrooi de filets aan beide kanten met peper & zout.
  • Zet een koekenpan waarin de filets goed naast elkaar passen op een hoog vuur en smelt er boter in. Leg de filet (-s) met het vel naar beneden in de pan en bak ze 17 tot 19 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees en hoe rood of rosé ze mogen worden. Hoe dikker hoe langer, hoe roder hoe korter. Draai de filets ongeveer elke 3 minuten om, zet het vuur na de tweede kering iets lager en voeg de tijm toe.
  • Haal gebraden eendenvlees uit de pan en verpak het losjes in aluminiumfolie. Bedek met een paar schone dikke theedoeken en laat 10 minuten rusten.
  • Voeg het fruit toe aan het braadvocht in de pan. Omschudden en dan het bietenvocht en de crèma di balsamico toevoegen. Breng aan de kook. Zet het vuur heel laag.
  • Roer 4 el Walnootolie door de jus. Verdeel de puree over de hete borden. Snijd de eendfilet (-s) in dikke plakken en leg ze op de puree. Besprenkel de eend met wat Walnootolie en schep de jus en het fruit erover.

Variatie: roer eventueel ook wat mosterd door de jus. Met de vruchten kun je variëren.

* Aardappelpuree met Walnootolie

Stamp gegaarde aardappelen heel fijn, of druk ze door een zeef of pureeknijper. Klop er een ei en per kg 50- 100 ml Augustijns Walnootolie MILD, REGULIER of INTENS door. Breng op smaak met peper & zout.

Tip: Voor de jus gebruiken we rode-bietenkookvocht. De bietjes kunnen bij het gerecht worden geserveerd.

alle recepten


Smoothie van sinaasappel, mango, wortel en geelwortel (kurkuma) met Walnootolie

Nagerecht, 2 smoothies

• 1 mango
• ¼ l vers sinaasappelsap
• 3 el geraspte wortel
• mespunt geelwortel (kurkuma)
• 100 ml yoghurt
• Augustin’s Walnootolie LICHT, REGULIER of INTENS
• Benodigd: blender / liquidiser / foodprocessor / staafmixer (of / of)

Schil de mango en verwijder de pit. Pureer de mango en wortel met het sinaasappelsap, de geelwortel (kurkuma), de yoghurt en 3 el Walnootolie. Schenk de smoothie in hoge glazen en bedruppel met nog een beetje Walnootolie.

Variaties: mango kan onder andere worden vervangen door rijpe perzik, nectarine, kaki (Sharonvrucht), pruimen, banaan of papaja.

alle recepten


Artisjok met Walnootolievinaigrette

Voorgerecht, 4 porties

recept met walnootolie

4 grote artisjokken
2 partjes citroen
4 el zachte azijn (bijvoorbeeld sherry- of balsamicoazijn)
½ el mosterd
1-3 tl suiker
2 el fijngehakte gemengde verse groene kruiden
½ el fijngehakte sjalot
2 el grof gehakte Augustin’s Walnoten gepeld
peper & zout
12 el Augustin’s Walnootolie MILD, REGULIER, of INTENS

• Was de artisjokken en zet ze in een grote pan met de partjes citroen onder gezouten water. Leg er een te kleine deksel omgekeerd op zodat de artisjokken onder water blijven (het omgekeerde deksel eventueel verzwaren met wat borden).
• Breng aan de kook en laat de artisjokken op een matig vuur in 40 tot 60 minuten gaar worden. Deze zijn gaar als de bladeren er makkelijk uitgetrokken kunnen worden.
• Meng ondertussen de azijn met mosterd, suiker, de gehakte groene kruiden, de gehakte sjalot en de stukjes Walnoot.
• Roer de peper & het zout en de Walnootolie erdoor.
• Proef en breng op smaak.
• Laat de gare artisjokken ondersteboven in een vergiet uitlekken. Serveer deze warm of koud met de vinaigrette. Heerlijk dopen en het malse artisjokvlees uit de blaadjes eten.

Tip: De artisjokken zijn ook lekker met Olijfolievinaigrette en Walnootolie- of Olijfoliemayonaise.

Dit is een vegetarisch gerecht!

alle recepten

Walnootolie bestellen